CAD-ohjelmistoja on joka lähtöön ja niiden käyttäminen eroaa hieman toisistaan. Koska ohjelmistojen periaatteet ovat kuitenkin samoja, ovat niiden tavalliset toiminnotkin samanlaisia. Perusnäkymässä ohjelmissa on otsikkopalkki ja alasvetovalikot. Niiden alapuolelta löytyvät työkalut, joita CAD-piirtämiseen tarvitaan. Näytön alareunasta taas löytyy komentoikkuna. Komennot annetaan näppäinten avulla. Komennot voi tosin valita myös alasvetovalikosta, jossa ne ovat selkeästi esillä. Kaikille komennoille on oma merkkinsä, jotka ovat lähes kaikissa ohjelmistoissa samat. Esimerkiksi näppäin E tarkoittaa erase, eli pyyhi. Z taas tarkoittaa zoom, eli kohteen lähentämistä. Komennot tulevat nopeasti tutuiksi, sillä ne johdetaan aina jostain tietystä englanninkielisestä sanasta.
Ohjelmiston koordinaattijärjestelmä
CAD-ohjelmiston komento voi pyytää osoittamaan pisteen, eli koordinaatit, mihin komento kohdistetaan. Komennon voi kohdistaa joko antamalla koordinaatit näppäimistön kautta tai osoittamalla oikeaa kohtaa hiirellä. CADeissa käytetään kolmea koordinaatioakselia, jotka ovat x-, y- ja z-akselit. X-akseli kulkee vaakasuorassa näytön alareunan mukaisesti, y-akseli taas kulkee näytön vasemman reunan mukaisesti ja z-akseli kulkee näytöllä kohti käyttäjää. Z-akseli voidaan jättää kokonaan huomiotta, jos piirretään 2D-kuvaa. Se on nimittäin olennaista ainoastaan 3D-piirustuksen kohdalla. Piirustuksen origo eli kordinaattiakselien risteämiskohta löytyy yleensä vasemmasta alareunasta.
Kaksiulotteinen piirustus määrittää pisteet xy-koordinaattiparina. X määrittää vaakasuoraa etäisyyttä ja y määrittää pystysuoraa etäisyyttä. Koordinaattien desimaaliluku erotetaan pisteellä ja itse koordinaatit erotetaan toisistaan pilkulla. 0,0 tarkoittaa origoa, eli koordinaattien leikkauskohtaa.
Teknisen piirtämisen mittakaavat
Teknisessä piirustuksessa yksi CADin mittayksikkö vastaa yhtä millimetriä. Mallit piirretään aina mitalla 1:1, sillä se on kaikista helpoin käsittää. Mittakaavan ja arkkikoon voi kuitenkin aina valita tapauskohtaisesti asetuksista.
Piirustuksen rajat annetaan LIMITS-käskyllä, jonka saa nopeasti näppäimellä L. Mitat määrittävät alueen oikean yläkulman ja vasemman alakulman, joita käytetään piirustuksen rajoina. Rajojen ulkopuolelle ei voi piirtää, joten rajat tulee asettaa tarkasti. Teknistä piirtämistä helpottavat piirtoalkiot, jotka löytyvät kaikista CAD-ohjelmistoista. Piirtoalkioihin kuuluvat esimerkiksi viiva, ympyrä, kaari, säännöllinen monikulmio, suorakaide ja täyttökuvio. Nämä piirtoalkiot saa käyttöönsä työkaluriviltä. Jos piirtoalkion haluaa poistaa piirustuksesta, se onnistuu klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla undo.