Valmistava teollisuus
9.10.2017

Fusion 360 – Autodeskin pilvipohjainen tuotesuunnittelualusta

Fusion 360 – Autodeskin pilvipohjainen tuotesuunnittelualusta

Autodeskin pilvipohjainen tuotesuunnittelualusta, Fusion 360 on kokenut suuria muutoksia viime vuosina.

Autodesk esitteli Fusion 360 -ratkaisun ensimmäisenä pilvipohjaisena CAD-alustana vuonna 2012. Siihen aikaan käyttäjille tarjottiin pinta-, kuvanveisto- ja suoramallinnusominaisuuksia kuukausittaisella tilaushinnalla mikä oli noin 25 dollaria.

Viime vuosina Fusion on kokenut uusien ominaisuuksien nopeaa kehitystä. Nyt se ei palvele pelkästään teollisia suunnittelijoita vaan koko tuotekehitysryhmää.

Parametrinen mallintaminen on kokenut suuria parannuksia ja sen lisäksi Fusionin rinnalle on tullut uusi premium -versio nimeltä Fusion 360 Ultimate. Tässä artikkelissa käydään läpi uusia ominaisuuksia ja annetaan tietoa siitä, mikä versio sopii parhaiten kullekin käyttäjäryhmälle.

Alkuperäinen pilvipohjainen CAD

Kun Fusion 360 aikoinaan julkaistiin, sitä argumentoitiin pilvipohjaisen työkaluna, sillä se sisälsi siihen tarkoitukseen tyypillisiä toimintoja kuten mm.

 1. Yhteistyö. Pilvipohjaisia malleja ei tarvitse ladata jakaakseen niitä muille käyttäjille.
 2. Ei infrastruktuuria: Koska mallit eivät sijaitse tietokoneellasi, ne ovat turvassa esim. laitteistovaurion sattuessa.
 3. Yksinkertaiset päivitykset. Fusion 360:n kehityksen vauhti on ollut nopeaa, mutta käyttäjän ei tarvitse käydä läpi perinteistä CAD-ohjelmistopäivitystä pitääkseen ohjelman ajan tasalla.

 

Toinen merkittävä erottava tekijä Fusion 360 ratkaisussa on sen tuki mobiililaitteille. Suunnittelijat voivat käyttää Fusion 360 työkalua tabletilla, jolloin työskentely on paikasta riippumatonta.

Pääasiallinen syy kuitenkin siihen, että suunnittelijat omaksuivat Fusion 360 ratkaisun oli kuitenkin sen tarjoamat toiminnallisuudet ja helppokäyttöisyys, etenkin teollisuuden suunnittelussa. Autodesk on jatkanut ohjelman kehitystä lisäten siihen laajennuksia alkuperäisten ominaisuuksien lisäksi, jotka liittyvät luonnosteluun, suoramallinukseen ja yhteistyöhön, jotta ohjelma soveltuisi myös muille tuotesuunnitteluryhmille.

Fusion 360 – Parametrisuus mukana suoramallinnuksessa

Fusion 360 edustaa nyt tuotesuunnittelun kokonaisratkaisua. Fusion 360 -alustalla varustetuilla työkaluilla, jotka tukevat laaja-alaista mallintamisen paradigmaa (parametrinen, suora, verkko ja pinta) sisältävät kaiken tarvittavan mitä suunnittelijat tarvitsevat tuotteiden kehittämiseen.

Viimeisen vuoden aikana Autodesk on tehnyt paljon työtä lisätäkseen parametrisia mallintamisominaisuuksia Fusion 360 -sovellukseen. Mekaniikkasuunnittelijoille jotka tuntevat Autodesk Inventor -ohjelmiston, tämä muutos on tervetullut. Nyt Fusion 360: ssä luoduille malleille  voidaan määritellä rajoituksia, suhteita ja muuttujia, jotka tekevät parametrisen suunnittelun hyödyllisemmäksi. Lisäksi Fusion 360: n uusi parametrinen paradigma tekee suunnittelusta helpompaa manipuloida, jolloin suunnittelukokoonpanojen tutkiminen helpottuu.

Fusion 360 ohjelmaan voit tuoda useita CAD -tiedostomuotoja ja manipuloida niitä tarpeisiisi. Tämä auttaa välttämään ei-älykkäiden mallien käsittelyä tai maksamaan kalliita ominaisuuden käsittelyyn tarvittavia plug-in lisäohjelmia. Parametrisen- ja suoramallintamisen sekä nopean 2D-sketch ideoinnin yhdistäminen tekee Fusion 360: sta yhden monipuolisimmista vaihtoehdoista tuotekonseptien tuottamiseen. Konseptivaiheessa 2D-piirros voi auttaa sinua nopeasti luomaan mallin perusteet. Kun työskentelet tuotteen iteroinnin kautta, suoramallinnus auttaa sinua muovaamaan pintoja, työstämään muotoja ja tekemään helpommin valmistettavia tuotteita. Kun on aika tiukentaa konseptia, parametrinen mallinnus auttaa sinua suunnittelussa.

 

Yhteistyö, renderöinti ja valmistus rakennettuna suunnitteluympäristöön

Joskus on vaikea saada koko tuotekehitysryhmää tuottamaan ja iteroimaan käsitteiden kautta. Tuottavan tuloksen aikaansaamiseksi on työkalujen autettava tiimiä tekemään yhteistyötä riippumatta siitä missä he ovat.

 

Fusion 360: n avulla tiimeillä on mahdollisuus työskennellä yhdessä tuotekehityksen parissa antamalla heille konteksti, jota he tarvitsevat ymmärtääkseen, miksi tuote on suunniteltu tavalla tai toisella. Kommentteja voidaan sijoittaa mihin tahansa malliin oli sitten kyseessä ominaisuus- tai versiohistorian taso.

Suunnittelupäälliköt voivat antaa kenelle tahansa ryhmän jäsenelle suunnittelun tarkistustehtäviä, varmistaen, että pinnat ovat valmistettavissa ja suorittamalla yksinkertaisia ​​simulaatioita. Lisäksi kaikki nämä asiat voidaan tehdä samanaikaisesti.

Yhteistyö voi olla erinomainen tapa tuottaa konsepteja ja kehittää tuotteita, mutta se voi myös johtaa haarautuneisiin iterointeihin, jotka siirtyvät nopeasti pois tuotteen ydinelementeistä. Varmistaaksesi, että tällainen tilanne pysyy hallinnassa, Fusion 360 esittää omassa paneeli-ikkunassa eri revisiot tuotteesta, minkä kautta voi nähdä tuotteen jokaisen kehitysversion ja hakea uusimman version käyttöön. Näin tiimisi voi varmistaa, ettei se menetä turhaa aikaa suunnittelemalla ominaisuuksia tuotteelle, joka on jo vanhentunut.

Kun tuote on tarkistettu, se on valmis esittelyyn. Fusion 360 sisältää myös renderöintimoottorin, mikä tarjoaa huippuluokan visualisoinnin ja esityksen potentiaalisille asiakkaille.

Fusion 360 antaa tiimille myös mahdollisuuden siirtyä prototypointiin tai tuotantoon suoraan mallinnusympäristöstäsi. Jos tavoitteena on prototyypin valmistaminen, voit viedä kaikki Fusion 360 mallit .STL-tiedostoksi ja ajaa ne 3D-tulostimeen. Fusion 360 tukee myös 2,5-akselista CAM-työkalua eli voit luoda mallit työstökonetta varten tuotteen valmistamiseksi.

Fusion 360 paketti sisältää siis kaiken konseptisuunnittelusta valmistukseen samassa helppokäyttöisessä ympäristössä riippumatta siitä, oletko mallintanut, työstänyt tai suorittanut simulaatioita.

Fusion 360 Ultimate – Yhteistyön ja valmistuksen vieminen seuraavalle tasolle

 

Fusion 360 Ultimate foorumi tarjoaa tukea kehittyneille simulointi ja – valmistusprosesseille (3 + 2, 4, 5 ja 5-akselisille CAM: lle.)

Alkuperäiset luonnokset ovat usein menestyksekkäiden tuotteiden perusta, vaikka muotoilu vaatii joskus puoliautomaattisia osia tavoitteen saavuttamiseksi. Fusion 360 tulee pian sisältämään osa- ja sisältökirjastot, mitkä yksinkertaistavat ryhmäsi työskentelyä ja nopeuttavat tuotesuunnittelua. Näiden kirjastojen avulla suunnittelijat pääsevät lisäämään kokoonpanoihin helposti yhteisiä osia ja komponentteja.

Yhteenvetona, viime vuonna Fusion 360 Suite on päivitetty seuraavilla ominaisuuksilla:

 1. Parametrisen mallinnuksen käyttöönotto
 2. CAM 360 integrointi
 3. FEA-simulaation integrointi
 4. Publisher 360 käyttöönotto
 5. 2D -piirrokset
 6. Laajennettu yhteistyö ja tiedon jakaminen
 7. Laajennettu sovellusliittymä mukautettujen makrojen ja toimintojen kehittämiseen
 8. Laajennettu 3D-tulostuksen käyttö

 

Joten, mitä seuraavaksi ?

Julkaisemme myöhemmin artikkelin siitä, mihin suuntaan Fusion 360 on menossa.