Cad-Q:n toimittaman Vault-ratkaisun avulla

Haaste

  • Suunnittelupiirustusten tietokannan muuttaminen aiemmasta Primas –järjestelmästä uuteen IFS sovellukseen.
  • Tehtävä oli luoda saumaton integraatio Vaultin ja IFS:n välillä

 

Ratkaisu

Cad-Q auttoi SSAB:tä mahdollistamalla piirustusten tarkastelun Vault Professional –ohjelmiston avulla.

 

Saavutetut hyödyt

  • Luotettava Asiantuntija: Tietojen siirtäminen tapahtui Cad-Q:n tiloissa
  • Lean-suunnitteluprosessin kautta on oikeiden piirustusten käsittely vaivatonta
  • Työ väheni 8 henkilötyötuntia per päivä osien ja kokoonpanojen automaattisella numeroinnilla
  • Enemmän aikaa kehittää uutta, kun piirustuksia ei tarvitse enää etsiä

Cad-Q luo edellytyksiä tehokkaalle suunnittelulle ja kestäville ratkaisuille

 

Kun terästuottaja SSAB halusi siirtää piirustustietokantansa Prima-järjestelmästä uuteen IFS Applications -sovellukseen, Cad-Q huolehti siirtymäprosessin sujuvuudesta. Cad-Q opasti, miten piirustuksia voidaan tarkastella Vault-ohjelmistossa, ja varmisti, että Vault ja IFS toimivat saumattomasti yhteen.

Vault Professionalin avulla pääsemme nyt nopeasti käsiksi oikeaan tietoon eikä meillä ole tarvetta syöttää sitä useita kertoja. Yksi kerta riittää. Tämä on vähentänyt tuottamatonta työtä ja säästetty aika käytetään kehityshankkeisiin. Thomas Lidéhn, CAD-päällikkö SSAB

 

Sujuva siirtyminen

Thomas Lidehn luottaa uuteen järjestelmään. “Järjestelmää testattiin Cad-Q:n tiimin kanssa perusteellisesti, ja kaikki toimii niin kuin pitääkin”, hän toteaa tyytyväisenä.

– Olemme tehneet Cad-Q:n kanssa yhteistyötä jo yli 20 vuotta. Jörgen Fjellet , yksi Cad-Q:n perustajista, oli ensimmäinen kontaktihenkilömme. Vuosien kokemuksesta tiedämme, että kun tarvitsemme luotettavaa yhteistyökumppania, meidän kannattaa kääntyä Cad-Q:n puoleen. Emme uskoisi piirustustemme siirtoprojektia kenelle tahansa, Thomas toteaa hymyillen.

outcome22015-6-1

 

Tarpeellinen uudistus

SSAB:n arkistojen kätköissä on piirustuksia jopa yli sadan vuoden takaa, ja vanhoista piirustuksista kysellään usein digitaalisia kopioita. Tarvittavien piirustusten löytäminen oli vielä hiljattain työn ja tuskan takana, ja arkisto työllisti kolme henkilöä kokopäiväisesti. Vaultin ansiosta arkistossa pärjätään nykyään yhdellä osa-aikaisella työntekijällä.

“Vanhoille asiakirjoille voi olla käyttöä esimerkiksi tuotantolaitosta laajennettaessa. Sitä silmällä pitäen Cad-Q kehitti järjestelmän, joka mahdollistaa vanhojen piirustusten kätevän hyödyntämisen. Tiedot ovat kaiken lisäksi digitaalisessa muodossa”, Thomas Lidehn selittää.

96 413
piirustusta on
skannattu,
ja työsarkaa
riittää vielä.

Vault ja IFS tarjoavat merkittäviä etu- ja vanhaan järjestelmään verrattuna. Prima-järjestelmään piirustusten numerot syötettiin käsin, pahimmassa tapauksessa useita kertoja hakua kohti, ja virheitä sattui usein. SSAB halusi tehokkaamman järjestelmän, ja uudistusta puolsi myös se, että Priman vanha käyttäjäkaarti oli jo pitkälti jäänyt eläkkeelle. Mittava piirustusarkisto haluttiin keskittää järjestelmään, jossa sisältö olisi koko yrityksen hyödynnettävissä.

“96 413 piirustusta on skannattu, ja työsarkaa riittää vielä.” Vanha arkistointijärjestelmä on auttamatta vanhentunut. Se koostuu arkistolaatikoista, joissa paperiset piirustukset roikkuvat metallisissa tapeissa. SKANNATTU-leima kertoo, että piirustus on saatavilla Autodesk Vaultissa.

 

Piirustusten välitön saatavuus
tuottavuuden tehostajana

“Kun ongelmia ilmenee, ne täytyy ratkaista nopeasti. Jokainen tunti, jonka tuotanto seisoo, tulee äärimmäisen kalliiksi. Kun tarpeelliset piirustukset ovat välittömästi saatavilla,

outcome22015-6-2

säästämme aikaa ja rahaa, ja lopputuloskin on laadukkaampi”, Thomas Lidehn toteaa.

“Uudesta järjestelmästä piirustukset ja kaikki niihin liittyvät asiakirjat löytyvät nopeasti, yhdellä haulla, eikä tietoja tarvitse syöttää useampaan kertaan. Aikaa ei tuhlaannu vanhojen piirustusten etsiskelyyn ja voimme keskittyä tuottavaan työhön. Autodesk Design Viewer -katseluohjelman avulla piirustuksia voidaan tarkastella virtuaalisesti IFS-järjestelmässä tai Vaultissa. Tarkastelu onnistuu myös yrityksen sisäiseen verkkoon asennetulla Vault Viewer -katseluohjelmistolla.

Projekti käynnistyi kaksi vuotta sitten, kun SSAB päätti keskittää tiedot yhteen tietokantaan, jota kaikki yrityksen osastot hyödyntäisivät. Thomas Lidehn, yksi IFS-projektin vetäjistä ja SSAB Oxelösundin CAD/PDM-vastaava, määritteli järjestelmälle asetettavat vaatimukset. Projekti toteutettiin yhteistyössä Cad-Q:n asiantuntijoiden kanssa, ja järjestelmä otettiin käyttöön 20. huhtikuuta 2015.

 

Prosessi: tietokannan välttämätön suursiivous

Aluksi me teimme paljon tietojen siivousta, joka on välttämätöntä menestyksekkään alun takaamiseksi. Tämän jälkeen Cad-Q otti ohjat ja siivosi tietoja vielä lisää. Puuttuvat piirustukset löytyvät nyt helposti. Jos se ei ole uudessa järjestelmässä, löytyy piirustus vanhasta arkistosta. Projektin nimen ja numeron avulla kollegamme saavat skannatun kopion nopeasti käyttöönsä.

 

Luotettava neuvonantaja:
tiedot siirrettiin Cad-Q:n toimistolla

“Mitä useampia toimijoita projektissa on, sitä todennäköisemmin eteen tulee toisesta osapuolesta johtuvia viivästyksiä. Koska teimme yhteistyötä sekä IFS-järjestelmän toimittajan että PDM- ja CAD-järjestelmistä vastaavan Cad-Q:n kanssa, pyrimme minimoimaan viivästykset huolellisella suunnittelulla sekä tehtävien ja vastuiden tarkalla määrittelyllä ja koordinoinnilla.

outcome22015-6-3

Jokaisesta käyttöönotosta oppii jotakin uutta. Se, että yhteistyömme Cad-Q:n kanssa on jatkunut jo 20 vuotta, todistaa yhteistyömme toimivan. Myös uusi järjestelmämme toimii, joten seuraavaksi paneudumme koulutukseen ja menetelmiin.”

Thomas on jo kouluttanut 100 SSA-B:n työntekijää uuden järjestelmän käyttöön, ja seuraavat 50 perehdytetään lähiaikoina. Koulutettavat ovat olleet järjestelmään enemmän kuin tyytyväisiä, joten Thomas, Cad-Q:n tiimi ja muut projektiin osallistuneet voivat onnitella itseään onnistuneesta työstä.

 

Cad-Q:lta tärkeää teknologiaa: Naviate ja CQi

Naviate Inventor tuo SSAB:lle merkit- tävää ajansäästöä. Ohjelmiston avulla osatiedot voidaan tuoda Inventorista uuteen järjestelmään. Cad-Q:n asennusohjelmisto, CQi, puolestaan helpottaa Oxelösundin ohjelmistolisenssien asennusta ja päivitystä. Asennusohjelmisto on äärimmäisen hyödyllinen apuväline yrityksessä, jossa käytetään useita vuosittain päivitettäviä ohjelmistoja.

“Voisimme toki hoitaa asennukset ja päivitykset itse, mutta yleensä pirautamme Cad-Q:lle ja annamme tehtävän heidän hoidettavakseen. He ovat alan asiantuntijoita. Toisin kuin meillä, heillä on hallussaan viimeisin tieto ja osaaminen”, Thomas toteaa.

Cad-Q on lisäksi muokannut työpalvelinta niin, että Vault pystyy lukemaan myös muista Cad-ohjelmistoista kuin Inventorista tulevaa tietoa.

 

outcome22015-6-4

 

Koulutus tehokkaan suunnittelun tukena

SSAB panostaa teknisen suunnitteluhenkilöstön osaamiseen. Myös koulutuspalveluissa yritys luottaa Cad-Q:n asiantuntijoihin, jotka ovat järjestäneet yrityksen henkilöstölle lukuisia koulutuksia vuosien varrella. Erityisesti yrityskohtaiset koulutukset ovat SSAB:n suosiossa.

“Yrityskohtaiset koulutukset ovat täydellinen ratkaisu: meidän ei tarvitse matkustaa, ja pääsemme näkemään, miten uudet moduulit toimivat omissa järjestelmissämme. Myös koulutuksen sisältö on räätälöity juuri meidän tarpeisiimme”, Thomas kertoo.