Talonrakennus
17.1.2017

Miten BIM uudisti Édouard Herriot sairaalan

Miten BIM uudisti Édouard Herriot sairaalan

Rakennusala on ollut jo useita vuosia suuressa murroksessa, kun tietokoneavusteisesta suunnittelusta on alettu siirtyä rakennusten tietomallinnukseen (Building Information Modeling, BIM). Samankaltainen muutos tapahtui 1980-luvulla, kun tietotekniset työkalut korvasivat piirustuslaudan. Murroksen seurauksena niin isojen kuin pientenkin arkkitehtitoimistojen on ajan myötä siirryttävä käyttämään tietomallinnusta.

Pariisilainen arkkitehtitoimisto Michel Rémon & Associés otti tietomallinnuksen käyttöön vuoden 2013 aikana. ”Siirryimme uuteen teknologiaan suurelta osin yhteistyökumppaniemme vuoksi, sillä he olivat jo ottaneet käyttöön nämä uudet työkalut”, kertoo Razvan Gorcea, Michel Rémon & Associésin arkkitehti sekä tietomallinnus- ja ISO 9001 -vastaava. ”Muutos tapahtui osana luonnollista kehityskulkua.” Arkkitehtitoimistossa toteutetaan laajoja, monimutkaisia ja teknisesti haastavia projekteja 35 arkkitehdin voimin. Suunnittelukohteita ovat muun muassa sairaalat, laboratoriot, tutkimuskeskukset ja teollisuusrakennukset. Toimisto on muodostanut projektinhallintaryhmiä kaikkia rakennusalan erikoisaloja (kuten rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelua) edustavien yhteistyökumppaniensa kanssa. Tietomallinnus soveltuu erityisen hyvin tällaiseen yhteistyöhön perustuvaan toimintatapaan, sillä kaikki osapuolet työstävät samaa 3D-mallia.

 

Tietojen keskittäminen samaan paikkaan

Michel Rémon & Associés valitsi käyttöönsä Autodesk Revit-tietomallinnusratkaisun. Sen käyttöönotossa opasti tietokoneavusteisen suunnittelun asiantuntijayritys CAD-UC, jonka kanssa arkkitehtitoimisto on tehnyt yhteistyötä säännöllisesti jo kymmenisen vuotta. ”Aikaisemmin käytimme suunnitteluun erilaisia CAD- tai 3D-mallinnusohjelmia (kuten AutoCAD ja SketchUp), joten tiedostoja saattoi olla satoja samassa rakenteeltaan monimutkaisessa kansiossa. Virheiden todennäköisyys kasvoi tällöin moninkertaiseksi”, kertoo Gorcea. ”Revitin ansiosta kaikki tiedot kerätään yhteen palvelimella sijaitsevaan tiedostoon, jota kaikki suunnittelijat muokkaavat. Tietomallinnuksessa kaikki tiedot on koottu samaan paikkaan.”

Tietomallinnuksen käyttöönotto on vaativa prosessi. ”Arkkitehtitoimisto ei voi siirtyä täysin uudenlaiseen työskentelytapaan pelkällä kolmen päivän koulutuksella”, korostaa Gorcea. Tiedostojen luomisen lisäksi tietomallinnus vaikuttaa myös esimerkiksi projektinhallintaan, henkilöstöhallintoon ja yhteistyökumppaneiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Tietomallinnukseen siirtyminen aloitettiin Michel Rémon & Associésissa siten, että ensimmäinen neljän työntekijän tiimi osallistui aluksi viiden päivän koulutukseen. Tämän jälkeen CAD-UC opasti tiimiä neljän kuukauden ajan projektivaiheen toteuttamisessa. Projektin tarkoituksena oli Airbus Helicoptersin tutkimus- ja kehityskeskuksen suunnitteleminen Etelä-Ranskassa sijaitsevaan Marignanen kuntaan. Ensimmäisen kokeiluprojektin onnistumisen jälkeen kaikki arkkitehtitoimiston tiimit koulutettiin Revit-sovelluksen käyttöön. ”Tämä kesti yli vuoden, mutta emme halunneet kahta eri etenemisnopeutta”, toteaa Gorcea.

2 05_MAQ GUIDE ©ATELIERD'ARCHITECTUREMICHELRÉMON

BIM d’Argent 2016 ‑palkinto

Michel Rémon & Associés sai 19. syyskuuta 2016 Groupe Moniteurin myöntämän BIM d’Argent 2016 ‑palkinnon. Tunnustus annetaan parhaille ranskalaisille hankkeille, joissa on käytetty tietomallinnusta ja ‑malleja. Palkinto myönnettiin Lyonissa sijaitsevan Édouard Herriot ‑sairaalan nykyaikaistamisesta. Projektiin kuului muun muassa uuden 20 000 neliömetrin kokoisen rakennuksen rakentaminen. Arkkitehti Tony Garnierin 1930-luvulla suunnittelema sairaala on luokiteltu historialliseksi muistomerkiksi. ”Saimme projektin toteutettavaksemme vuonna 2012”, kertoo Gorcea. ”Aluksi käytettiin tietokoneavusteista suunnittelua. Kahden vuoden suunnittelutyön jälkeen Michel Rémon päätti, että projektissa siirrytään tietomallinnukseen.” Édouard Herriot ‑sairaalan nykyaikaistamista hankaloittivat todella tiivis rakentaminen ja rakennuksen asema historiallisena muistomerkkinä. Michel Rémon & Associés teki projektissa yhteistyötä jopa 13 kumppanin kanssa. ”Kyseessä oli toisen tason tietomallinnusyhteistyö”, selittää Gorcea. ”Se tarkoittaa, että jokainen yhteistyökumppani työstää omaa tietomalliaan ja jakaa sen sitten muille.” Kokonaisuutta hallittiin yhteistyökäytännöillä, jotka määrittelivät kaikkia yhteistyökumppaneita koskevat säännöt. Lopuksi kaikkien suunnittelualojen tietomallit yhdistettiin, ennen kuin ne annettiin rakentajan käyttöön. ”Hanke on ollut todellinen pilottiprojekti niin rakennuksen toteuttajalle, kaikille mukana olleille yrityksille kuin meillekin”, toteaa Gorcea.

 

lähde: ©Michel Rémon & Associés