Tulevaisuuden Aviapolis heräsi henkiin mallintamalla

Yhteinen kuva kokosi yhteen myös alueen toimijat

Miltä näyttää Vantaalla 20 vuoden päästä? Tarkkaa vastausta tuskin tietää kukaan, mutta Vianova Systems Finland Oy:lla on aiheesta hyvä arvaus. Se näyttäytyy havainnollisissa 3D-kuvissa sekä stereoskooppisessa panoraamakuvassa, joka virtuaalilaseilla katsottuna herää eloon kuin elokuva.

Vuodesta 2002 rakentunut aluemarkkinoinnin yhteenliittymä Aviapolis on ehkä vasta valmistumisensa puolivälissä, mutta juuri siksi tässä kohtaa haluttiin miettiä, miltä alue voisi lopulta näyttää.

– Kyseessä oli sekä alueen markkinointiin liittyvä hanke että sen maaomistajien yhteistyötä tiivistävä hanke. Alueella toimii lukuisia eri tahoja, maanomistajia ja Vantaan kaupunki, joka on nyt myös kaavoittanut aluetta. Halusimme, että niin kaikille alueen toimijoille kuin myös ulospäin muodostuu yhteinen kuva alueesta ja sen tulevaisuudesta, kertoo projektipäällikkö Mari Peltomäki Aviapoliksesta.

 

outcome22015-8-1

 

Niinpä apuun pyydettiin rakennusalan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon keskittynyt ohjelmistotalo Vianova. Mallinnusprojekti alkoi syksyllä 2014, jolloin aloitettiin tiedonkeruu.

– Keräsimme kaikilta alueen toimijoilta tiedot heidän alueistaan ja kohteistaan VDC Stream -järjestelmään. Koska tiedostoja oli paljon ja projektit hyvin eri vaiheissa, tarvitsimme ehdottomasti systeemin, jossa tiedonvaihtoa ei tarvitse käydä sähköpostilla eikä meidän tarvitse huolehtia ajantasaisista versioista, kertoo asiakkuuspäällikkö Saku Viita-aho Vianovalta.

VDC Stream on uudenlainen tiedonhallintajärjestelmä, joka ei perustu kansiorakenteeseen. Se osoittautui sopivaksi erilaisten ja –vaiheisten revisiotiedostojen keräämiseen sekä hallintaan. Suunnittelijat saattoivat itse toimittaa aineistot verkkoon ja käydä tarvittaessa päivittämässä versioita.

Tiedostoformaatit olivat monenmuotoisia ja eriaiheisia: ilmakuvia, maastomallinnuksia, kaavapiirroksia, kuvia valmiista rakennuksista ja suunnitelmia tulevista.

– Tiedonkeruu oli prosessin hitain vaihe. Se kesti useita kuukausia, Viita-aho sanoo. Lopulta kaikki tieto kuitenkin saatiin kasaan ja niistä tuotettiin Novapoint VDC Explorerilla yhdistelmämalli, johon liitettiin myös infrasuunnitelma.

– Harva ohjelmisto pystyy yhdistämään näin kirjavia tietoja yhtenäiseksi malliksi, mutta VDC Explorerilla se onnistui, sanoo visualisointiasiantuntija Jukka Alander.

Malli vietiin Autodesk® 3ds Max -ohjelmistoon, jolla sitä saatiin havainnollisia, kolmiulotteisia kuvia.

 

outcome22015-8-2

 

– Koska osa tiedoista oli niin keskeneräisiä, meillä oli taiteellinen vapaus visualisoida itse, miltä kohteet voisivat näyttää, Alander kertoo ja muistuttaa, että siinä mielessä malli on vain paras arvaus alueen tulevaisuuden näkymästä.

Avajaisissa kuvat näki arviolta 300 ihmistä ja kaikkien reaktio oli sama: wau!

– Se havainnollistaa tämän hetken suunnitelmia siitä, mitä tulee mihinkin, ei todellisuutta.

Malli kuitenkin kannusti myös muun muassa Vantaan kaupunkia tekemään karkeaa tulevaisuudensuunnitelmaa alueesta: Mihin tarvittaisiin kauppoja, missä olisivat hotellit, työpaikat tai parkkialueet.

– Oikea kaava on olemassa vasta pienelle osalle aluetta, Alander sanoo.

Paitsi tulevaisuuden maalailu, mallin tarkoitus oli myös tehdä näkyväksi se, että alue on lopulta yksi yhtenäinen kokonaisuus eikä vain kokoelma eri toimijoiden projekteja.

Niin ikään yhteiseen malliin kootut tiedot ja niiden kätevä päivitettävyys helpottavat nyt alueen jatkosuunnittelua ja edelleen työstämistä.

– Mallin karkea taso palvelee ammattilaisia ja havainnekuvat taas alueen markkinointia, Alander toteaa.

Markkinointitarkoituksiin Autodeskin 3ds Maxilla toteutetusta mallista tehtiin myös kolme erilaista, alueen henkiin herättävää, fotorealistista 360-panoraamakuvaa. Kehäradan avajaisissa viime heinäkuussa esitelty elämys toteutettiin renderöimällä kuvat stereoskooppisiksi erillisellä renderöintimoottorilla, V-Rayllä.

– Samsungin Gear-laseilla katsottuna kuvissa näkyvät elävästi kaikki ulottuvuudet, kuten etäisyydet. On kuin katselisi 3D-elokuvaa, Viita-aho kuvailee.

Kuva onkin tarjonnut alueesta kiinnostuneille ainutlaatuisen virtuaalimatkalla tulevaisuuteen.

– Avajaisissa kuvat näki arviolta 300 ihmistä ja kaikkien reaktio oli sama: wau!

 

outcome22015-8-3

Globaali talous pyörii lentokenttien ympärillä

Jos olet joskus ajatellut lentoasemien ympäristöjä kaukaisina ja kolkkoina alueina, nyt on hyvä hetki muuttaa mielikuvaa. Globaalissa taloudessa lentoasemista on nimittäin kovaa vauhtia tulossa vetovoimaisia kaupan ja asumisen keskittymiä.

– Niin myös Suomessa, sanoo projektipäällikkö Mari Peltomäki Aviapoliksesta.

Vantaan lentokentän ympäristön aluekehittämisprojekti Aviopolis käynnistettiin vuonna 2002.

– Nyt, kun alueen kehittämisen aloituksesta on kulunut 15 vuotta, alueella on 17 000 asukasta ja 36 000 työpaikkaa. Jatkossa odotamme saavamme vielä ainakin 20 000 uutta asukasta ja 60 000 työpaikkaa.

Tulevaisuudessa Aviapoliksen onkin tarkoitus olla paitsi premium-luokan yritysalue, myös ihan oikea kaupunginosa, jossa tiivis ja ekologinen rakentaminen tarjoavat viihtyisän ja laadukkaan asuinympäristön.

– On kansainvälisesti tarkasteltuna aika harvinaista, että lentoasema ympärille voidaan kaavoittaa näin paljon uutta. Suomessa se kuitenkin oli mahdollista, Peltomäki toteaa ja jatkaa:

– Matkustaminen kasvaa joka vuosi 5 %, joten lentokenttien merkitys ja sijainti korostuvat entisestään. Siksi myös ympäröivä alue kannattaa hyödyntää hyvin.

Se, että kymmenien vuosien projektiin saatiin nyt ensimmäistä kertaa yhteen malliin koottu käsitys alueen tulevaisuudesta, on niin kokonaisuuden hahmottamisen kuin alueen markkinoinnin kannalta merkittävää. Niin ikään tietomallipohjat helpottavat jatkossa alueen kaupunkisuunnittelua.

– Mallinnusten kautta alue tuli oikeasti näkyväksi, Peltomäki sanoo.

– Sitä, millainen alue todellisuudessa tulee olemaan, ei tiedä vielä kukaan, mutta ainakin meillä on nyt projektissa yhteinen viesti.